„Отивам си е възвратен глагол“

„Затваря очи и обгръща с една ръка кръста си, изпускайки дим, докато вкусът на компания се смесва с никотина и я боли от блаженство, че всички са си у дома“

Това ревю ще бъде кратко, защото „Отивам си е възрватен глагол“ от Тайе Селаси ме остави безмълвен. Каквото и да кажа ще е малко. Тази книга просто трябва да се прочете.

Започна ми малко трудно, но определено романът ме плени.

Първо със страхотния си стил на писане. Удоволствие е да четеш сравненията, метафорите, изказа на героите в текста. Личи си, че всички те не са мислени, не е търсене за оригиналност, а просто са извирали от душата и сърцето на авторката. Този пленяващ стил те въвежда в историята на едно разбито семейство и те кара наистина да усетиш това, което те чувстват, да се потопиш в радостта им, да съпреживееш мъката им ... да споделиш гнева им. Описания, които са толкова красиви, че дори една смърт е представена като нещо хубаво, а едни износени чехли са символ на любов, предателство, загуба, безсъние ...

Поздравявам преводача на книгата Бистра Андреева - такъв страхотен превод на книга не знам дали съм чел, а и дали някога ще прочета. Андреева е като втори автор на този страхотен роман. Книгата все едно е писана от българка. Всяка отделна дума ми достави удоволствие. Докато четях „Отивам си е възвратен глагол“ наистина осъзнах колко е богат нашият език. Как дори най-простото описание може да се превърне в една красива картина, която да те потопи изцяло в историята.

Тайе Селаси

Другото, което силно ме впечатли в тази книга е историята. На пръв поглед нищо различно и необикновено, а по-скоро чисто човешка. Но носи със себе си милион други събития, които я обогатяват и я карат да се превърне в роман, който ти влиза в сърцето и остава там за постоянно. Един баща си тръгва от сеейството, по-късно си отива от този свят. А между тези две тръгвания има толкова много събития, повлияли на неговото семейство, че сякаш всички те са изживяли няколко живота през това време. Смяна на жилище, отиване в друга страна, живот сред разврат, болимия. Проследяваме теразнията на един баща, който си мисли, че не е достатъчно добър. На една майка, която не знае как да бъде такава. На деца, които просто трябва да се справят сами със създалото се положение. Всеки, който се докосне до тази книга приема съдбата на семейство Сае толкова лично, че докато си в техния свят сякаш нищо друго около него не съществува.

Тайе Селаси е създала една история, която ще се помни дълго. Не случайно  книгата дойде с толкова много похвали в България. Определено е имало защо, определено няма преувеличения.  Просто се оставате на Селаси да ви води. Тя ще ви разкаже всичко за семейство Сае, без да го прикрива и повярвайте ми ... ще ви хареса. Въпреки че ще ви разплаче.

CONVERSATION